“Haandbryggerlauget af 1970″

bryggerlauget lokale
Den oprindelige laugstue i Tousgården, Gellerup

– er et laug af øl-entusiaster, som laver deres eget øl, kaldet for håndbryg.
Lauget laver øl fra bunden på eget udstyr, ved hjælp af forskellige råvarer.


Laugets historie

Lauget blev stiftet den 19. marts 1970, af nogle initiativrige mennesker, som havde fået den geniale ide, at bringe beboerne i det nybyggede Gellerupparken tættere sammen via håndbrygget øl.
(se også linket: “Vores Historie”)

Som formålsparagraffen i laugets vedtægter, kaldet “Skråen” siger: “formålet er at bevare og videreudvikle håndbrygningskulturen ved brygning i de af lauget indrettede lokaler, for derigennem at fremme mulighederne for godt selskabligt samvær og menneskelig trivsel.”

Brygskole i gang i den nye lokation i Harlev

i 48 år lå HBL i lokaler i Gellerupparken i Brabrand, men holder i dag til i et tidligere microbryggeri i Harlev, lidt uden for Brabrand, hvor medlemmerne selv har indrettet kogerum, ølsmedie, lager og laugsstue. Medlemmerne kan efter endt prøveperiode modtage en nøgle og selv bestemme hvornår de vil brygge. Og derudover er der en række fællesarrangementer og Laugsaftener, som samler medlemmerne.

Den daglige økonomi klares dels gennem betaling af brygmaterialer og dels gennem kontigent. Det er forbudt for både lauget og dets medlemmer at sælge øllet, medlemmerne nøjes med at drikke det.

Udvikling af ølbrygning
Der er mange gode kræfter i HBL. Noget af det øl der bliver brygget er ikke bare godt, det er fremragende..!
Det er stilen at laugets medlemmer hjælper hinanden med kneb og tricks og flittigt deler gode opskrifter på øl.

Kommunikation
Haandbryggerlauget har siden 1992 med jævne mellemrum udgivet medlemsbladet “Håndbryggeren”. ”Håndbryggeren” har tidligere fortalt løst og fast om aktiviteter i lauget og interessante og berusende historier fra øllets verden, men i dag bruges Laugets hjemmeside og den interne & offentlige Facebookgruppe i stedet for. Her deles alt lige fra gode idéer, opskrifter og det er typisk her der laves brygaftaler imellem medlemmerne.

Antal medlemmer
Lauget har for tiden ca. 80+ husstandsmedlemmmer i et jævnt aldersspektrum fra “ung til gammel”. En lille del af medlemmerne er Æresmedlemmer, hvilket sker efter 25 års medlemsskab. Hvert år vækster Haandbryggerlauget via Brygskolen, samt en håndfuld erfarne bryggere, som finder vej til fællesskabet fra andre fællesskaber. Der er også et naturligt frafald på grund af fraflytninger mv, men på trods af frafaldet er foreningens medlemsbase alligevel i kraftig netto-vækst og bestyrelsen har derfor stort fokus på vedligehold og udvikling af Laugets materiel.

I de 48 år lauget har eksisteret har der været godt 850 medlemmer, og der er brygget over 10.000 junger øl, svarende til over 400.000 liter øl, eller over en 1,2 million flasker øl.

Velkommen til Haandbryggerlauget af 1970