DR på besøg i Haandbryggerlauget

Afsnittet om bronzealderen vises 7. august kl 20.45 på DR 1.

En dag i juni fik vi besøg af Danmarks Radio´s program: “Vores Ukendte Danmark”.
Anledningen var et afsnit der omhandlede fundet af ølrester i Egtvedpigens grav. DR mente derfor, at det var oplagt at vise hvordan nutidens haandbryggere klarede brygningen, samtidig med at de fik den Historiske Ekspert: Bjarke Bundsgaard fra Carlsbergs marketingsafdeling til at udtale sig om ølbrygning på den tid.

Det var en meget spændende formiddag.
Værten på programmet var Sisse Fisker og hun blev mildest talt begejstret over besøget i Lauget, og da det viste sig at hun var en rigtig “øl-pige” smeltede hun vores hjerter! 😉
Det var Lars og Dennis der var stået tidligt op for at tage imod holdet og brygge en IPA med masser af amerikanske humler.

Da Bjarke og Sisse havde talt om alt det historiske ved ølbrygning og fået interviewet os omkring ølbrygningen, skulle vi smage noget øl.
I dagens anledning havde DR-researcheren fundet en “oldtidsøl”, brygget med inspiration i oldtidens råmaterialer. Dengang havde man jo ikke malt i samme grad som nu, men man havde korn, så ét eller andet har de fået bikset sammen dengang. I hvert fald var jo en helt andet type øl vi skulle smage, og det var faktisk Laugets eget Æresmedlem: Niels Jørgen Thomsen, fra Bryggeriet Wintercoat, som stod for den øl.

Om Eshøj Øllen, beskriver han følgende:
Eshøj Øllen er ikke et forsøg på at lave en autentisk bronzealder øl, men jeg har hentet inspiration til øllen fra bronzealderen. Det vi ved om øl i bronzealderen er ikke meget. Vi ved at Egtvedpigen blev begravet med en krukke hvori der havde været en  gæret drik – formentlig honningsødet øl. Drikken var lavet af tytte- eller tranebær. Desuden fandt man hvedekorn, rester af mose-pors og store mængder pollen fra bl.a. lind.

Det er sandsynligt at man har brugt forskellige urter fra egn til egn. Derfor har jeg i min øl valgt at bruge Tyttebær,  Mjødurt og Tusindgylden, som alle har været tilgængelige i egnen omkring Borum Eshøj. Derimod er der ingen humle i øllen, da humlen først kom til landet i Middelalderen med munkene.

Mange ad de alkoholiske drikke man har lavet dengang har sikkert været sure, da man ikke havde kendskab til gær og ikke havde mulighed for at holde den nødvendige hygiejne. Derfor er Eshøjøllen også sur, og er dermed, sjovt nok, blevet en meget moderne øl, selvom inspirationen stammer fra bronzealderen.

Smagningen
Lad os nu bare være ærlige…
Eshøj Øllen var ganske særlig… og sur er helt sikkert et af de ord man kunne bruge… men da det var meningen, kunne vi hurtigt begynde at tale om hvilke andre kvaliteter den havde. Man kan vel næsten sige at den mindede om en ung krydret hvidvin… faktisk ret spændende, og slet ikke uinteressant til indtagelse på en varm sommerdag!
Efterfølgende smagte vi en IPA, som var magen til den vi havde brygget om morgenen… den var mere tilgængelig og Sisse kunne heldigvis godt lide den! 🙂

Vi havde en fin formiddag… og Dennis og jeg fik da også færdiggjort de 70 liter IPA vi havde sat over. Og den er efterfølgende færdig og flasket og smager godt.
Skal vi være helt ærlige, så skred opskriften og mæsketiden en smule, da vores opmærksomhed ikke var helt fokuseret omkring brygningen, men i lige så høj grad omkring den søde Sisse, som var så glad for øl. Vi overvejer at melde hende ind i Lauget! 😉

Det var desuden super hyggeligt at have besøg af Bjarke fra Carlsberg. Han befandt sig godt i Lauget, som var lidt anderledes end kontorene på Valby Bakke. Vi aftalte at han skulle arbejde på at tage nogle af gutterne fra marketingsafdelingen med over til at god gang haandbrygssmagning engang i fremtiden… måske de kan lære noget?? 😉

Husk at se afsnittet d. 7. august på DR 1 – kl. 20.45.